Lazer Epilasyon

Lazer Epilasyon

Lazer epilasyon, vücuttaki istenmeyen kılların köklerinin lazer ışınları ile yok edilmesine olanak sağlayan bir işlemidir. Uzun yıllardır üzerinde titiz çalışmalar yapılan bu işlem 1990’ların sonuna doğru ticari olarak yoğun bir şekilde kullanılmaya başlandı. Lazer epilasyonun gözlemlenebilir etkisi dermatoloji toplulukları tarafından kabul edildi ve bu amaca yönelik üretilen araçlarla kliniklerde hatta ve hatta sıklıkla evlerde bile kullanılmaya başlandı.

Bugüne kadar Lazer epilasyon yöntemleriyle ilgili olarak pek çok makale dermataloji literatürüne girdi. Lazer ışığın spesifik bir dalga boyu ve çarpma süresi ile kıl köklerinin bulunduğu hedef deri üzerinde en fazla, çevredeki deri üzerinde ise en az etki oluşturma prensibi ile çalışır. Lazer epilasyon hedef deri içerisinde kılın büyümesini sağlayan kıl köküne ve siyah madde melanin pigmentini yok eder. Işık deri içindeki melanin gibi siyah objelerce emilir ve böylece lazerin emilimi sağlanır.


Lazer Epilasyon Tamamen Güvenli midir?

Lisanslı hekimler tarafından gerçekleştirilen lazer epilasyon uygulamasının güvenilirliği FDA tarafından onaylanmıştır (bakınız: kaynak). Lazer epilasyon uygulamaları enfeksiyon ve bulaşıcı hastalık riski taşımaz. Kanserojen değildir. Teknolojik anlamda kalifiye ve onaylı cihazlarla uzman hekimler tarafından yapılan uygulamalar hem daha az acılı olacak hem de olası geçici kızarıklıklar dışında bir yan etkiye sebep olmayacaktır. Cihazın etkili bir soğutma sistemine sahip olması ve hekim uzmanlığı bu olası kızarıklıkların hiç ortaya çıkmaması ya da oldukça kısa süreli olmasını sağlayacak etkenlerdendir.

Bir Seans Ne Kadar Sürer?

Lazer Epilasyon uygulamasının bir seansı uygulanacak bölgeye bağlı olarak 10 - 90 dakika arası sürmektedir. Uygulamada kullanılan lazer epilasyon cihaz tipi ve teknik özellikleri de seans süresini etkileyen faktörler arasında yer alır. Alexandrite lazer, diğer tiplere kıyasla en kısa zamanda uygulanan sistemdir.

Kaç Seans Yaptırmalıyım?

Kalıcı sonuçlar genellikle 3 - 8 seans arasında alınmaktadır. Fakat bu aralık özel durumlarda (hormonal bozukluklar vs.) değişebilmektedir. Uygulama başlangıcında kesin seans belirlenmesi doğru ve gerçekçi değildir. Her bir seans sonrası hekiminiz tarafından kontrol edilmeli ve gerekli görülürse sonraki seans takvimi planlanmalıdır.

Lazer Epilasyon Acılı/Ağrılı mıdır?

Uygulama esnasında hiç acı hissedilmez diye bir ifade kullanılamaz. Acının derecesi uygulamayı yapacak kişinin uzmanlığı, uygulama bölgesi ve cihaz özellikleri kriterlerine bağlıdır. Uygulama yaptıran kişiler acıyı genellikle 'hafif yanma hissi' şeklinde tarif ederler.

Lazer Epilasyon Erkekler İçin Uygun mudur?

Evet. Günümüzde erkekler de kalıcı sonuçlar için lazer epilasyon tercih etmektedirler. Tıpkı kadınlarda olduğu gibi adayın cilt ve kıl tipi uzman hekim tarafından incelenmeli ve uygun lazer epilasyon sistemi seçilmelidir.

Lazer Epilasyon Hangi Bölgelere Uygulanabilir?

Göz kapakları ve adayın özel durumlarından kaynaklı dermatolojik sakınca içeren bölgeler hariç her bölgeye uygulanabilir.

Kimlere Uygulanamaz?

Lazer epilasyon, lazer ile etkileşime girebilecek ilaçlar kullanan kişilere (ilaç kullanımı süresince ve ilacın kesilmesinden sonra hekiminiz tarafından belirlenecek süre boyunca), belirli cilt hastalıklarına sahip kişilere, 12 yaşından küçüklere ve hamilelere uygulanmamalıdır. Başvurduğunuz hekim, uygulama için sakıncalarınızı sorgulamalı ve sizi bu konuda bilgilendirmelidir.

Lazer Epilasyon Öncesi Uyarılar

Uygulama yapılacak bölge üzerinde, en az 10 gün, idealde 20 gün öncesinden ağda, cımbız ve benzeri kıl köklerine zarar veren yöntemler terkedilmelidir. Aynı süre zarfında eğer uygulanıyorsa cilt yüzeyini soyarak yenileyen peeling gibi yöntemlerin de terkedilmesi tavsiye edilir. Lazer epilasyon öncesi bronzlaşmış, solaryum almış, ya da aşırı güneş ışığına maruz kalmış bir ten uygulama sonuçları açısından olumsuzdur. Her ne kadar Long-Pulsed cihazlarla bronz tenlere de uygulama yapılabilse de sonuçların en üst düzeyde başarısı bağlamında bronz tene uygulama tavsiye edilmez. Uygulama bölgesi en az 24 saat önce traş edilebilir. Bu uyarılar, uygulama öncesinde hekiminiz tarafından size bildirilmelidir.

Lazer Epilasyon Sonrası Uyarılar?

Uygulama bölgesi üzerinde 1 hafta boyunca SPF:30 güneş kremi kullanılmalıdır. Uygulama sonrası en az 2 hafta boyunca solaryum alınmamalı ve mümkün olduğunca doğrudan güneşe maruz kalınmamalıdır. Uygulama sonrası ilk hafta cildin tahriş olmamasına özen gösterilmelidir. Güneş kreminin yanı sıra, güneşe maruz kalınmayan zamanlarda (akşam saatlerinde) Aloe Vera bazlı kremler kullanılabilir. Bu uyarılar, uygulama sonrasında hekiminiz tarafından size bildirilmelidir. Hekiminizin belirttiği harici krem veya yöntemler olabilir, bunların dışında hekiminize danışmadan hiç bir harici yöntem uygulamanız tavsiye edilmez.

Hormonal Problem Kaynaklı Durumlar

Hormonal problemlerden kaynaklanan aşırı kıllanma, bölgesel asimetrik kıllanma gibi vakalarda uygulamayı yapacak hekimin endokrinoloji uzmanı ile yapacağı konsültasyon paralelinde Lazer Epilasyon uygulanması tavsiye edilir. Varsa kullanılan ilaçların lazer ışınlarıyla tepkimeye müsait olup olmadığına dikkat edilmelidir. Hormonal tedavi ve lazer epilasyon sonrası, hormonal problemin tekrarlaması durumunda kıllanma olmayacağı gibi bir garanti verilemez.

IPL Nedir?

IPL (Intensed Pulsed Light) cihazlar 550 - 1200nm arası ışın demeti kullanırlar. Epilasyon, cilt leke, akne tedavileri uygulamalarında kullanırlar. IPL ülkemizde sıklıkla anılanın aksine lazer cihazı değildir. Epilasyon amacıyla kullanılması ve ışın bazlı çalışması sebebiyle bir kesimce lazer epilasyon cihazı kategorisinde ele alınmıştır

IPL ve Lazer Farkları

IPL lazer kategorisinde yer almaz. IPL 550 - 1200nm arası tüm dalga boylarında atış yaparken, lazer sistemler tek bir dalga boyu ve faz üzerinde odaklı atış yaparlar. IPL ve lazer teknolojileri teknik ayrılıklarının yanı sıra hukuki ve ticari mevzuat özelinde de ayrılırlar. Günümüzde IPL sistemlerin epilasyon amaçlı kullanımı gün geçtikçe azalmaktadır. Bu durumun sebebi lazer ile alınan sonuçlar kadar spesifik ve kalıcı sonuçlar verememesidir.


0 Yorum

Henüz onaylanmış yorum yok!Yazıya ilk yorumu siz yazarak düşüncelerinizi diğer kullanıcalarla paylaşabilirsiniz..

Yorum Yaz